Jeg vet hva du driver med

Tittel: Jeg vet hva du driver med
Forfatter: Jakob Arvola
Vigmostad & Bjørke 2017
Antall sider: 194
Kilde: Anmeldereksemplar

En ung jente forsøker å finne ut hva som skjedde da søsteren ble borte.
En annen rammes av oljekrisen og søker trøst i en papegøye som sier de rette tingene på feil sted.
Under fasaden til en mannlig barnehageansatt bor et frådende raseri.
En desillusjonert nostalgiker søker ly i sør, blant gamle menn.
En organist har storslagne drømmer.

Jeg vet hva du driver med er en novellesamling lagt til Norge etter krigen, særlig til det kalde og harde kjølvannet av to katastrofer: 22. juli 2011 og flyktningkatastrofen i Middelhavet i 2015.

Jeg har ikke lest mange novellesamlinger opp igjennom årene. For meg har noveller vært noe man ble påtvunget å lese på skolen, vi hadde nok mest trykk på noveller når jeg hadde en periode hvor jeg var ekstremt skolelei. Jeg tror jeg rett og slett bestemte meg for at jeg overhodet ikke var interessert i noveller, at denne formen for litteratur ikke er noe for meg. Nå er det tross alt snart 19 år siden jeg gikk ut av videregående skole, det er kanskje på høy tid å legge fordommene mine bak meg?

Jeg vil ikke gå inn på hver enkelt novelle, rett og slett fordi jeg ikke vil ødelegge opplevelsen til deg som enda ikke har lest denne novellesamlingen. Det er en dyster novellesamling. Vi møter enkeltpersoner i Norge i etterkrigstiden. Vi møter skjebner, holdninger og fordommer. Vi møter frustrasjon, ensomhet og utnyttelse. Vi møter skyggesiden av velferdssamfunnet vårt. Jakob Arvola klarer å røre noe i meg, han spiller på hele følelsesregisteret mitt, avsky, glede, sorg, humor, frustrasjon. Det skjer noe i tankene mine.

Til tross for dyster handling er språket til Arvola lett, ledig og freidig. Jeg noterer meg at Arvola er Finnmarking, noe som også skinner igjennom i språket. Tekstene blir enklere å lese, rett og slett mer folkelige.

Det fine med å lese noveller er at historien avsluttes der og da, det er så enkelt å bare lese en novelle – og så en til – og en til.

Å lese et par noveller mens man venter på at den unge håpefulle er ferdig på trening, en kjapp novelle før Kjendis-Farmen begynner og en novelle før man legger seg. Jeg tror jeg må lese flere novellesamlinger!

3 thoughts on “Jeg vet hva du driver med

  1. Pingback: En familie om høsten | Leserommet

  2. Pingback: Jeg vet hva du driver med av Jakob Arvola – My Criminal Mind

Leave a Reply